Over haptotherapie

Het woord haptotherapie is afgeleid van het Griekse woord ‘ Hapsis’ wat gevoel, tast(zin) betekent. Door te voelen en aan te raken, maak je contact met jezelf en met anderen. Zo verbind je je met je omgeving en de mensen om je heen.

Het vermogen om contact te maken en te voelen krijg je bij je geboorte mee. Het kan gebeuren dat je deze vermogens niet optimaal ontwikkelt in de loop van je leven. Of dat je deze vermogens aanvankelijk in je repertoire had, maar in een situatie terecht komt waarin je ze niet kan of mag aanspreken, of zelfs helemaal opzij moet zetten. Je leert over je gevoel heen te stappen en gaat dan leven vanuit je hoofd, vanuit je verstand. Op den duur ga je misschien iets missen – of je krijgt fysieke en/of mentale klachten.

Een haptotherapeut helpt je door middel van gesprekken, aanraking en ervaringsoefeningen om meer in contact te komen met je lijf en met je emoties en gevoelens die daarin huizen. Samen onderzoeken we jouw vermogen tot voelen, contact maken, verbinden. Je krijgt meer inzicht in je emoties, gaat beter begrijpen hoe je in elkaar steekt. Je leert (weer) te luisteren naar je lichaam, de signalen uit je lichaam serieus te nemen en er naar te handelen. Haptotherapie helpt je een completer mens te worden. Je gaat met je verstand én je gevoel handelen. Je zult je steviger voelen staan.

De behandeling

In een intakegesprek komen je klachten en vragen aan bod en komen we tot een verheldering van je hulpvraag. In twee daarop volgende behandelsessies maak je kennis met de haptotherapeutische aanpak. Via gesprekken, aanraking en/of ervaringsoefeningen word je je bewust van hoe je in je lichaam zit en van hoe dit zich verhoudt tot de vraag die je hebt. Aan het eind van deze drie sessies bekijken we of haptotherapie en mijn aanpak bij jou passen en hoe we verder gaan. Haptotherapie kent geen vastliggende behandelfrequentie, we kunnen afstemmen op wat passend is.